Kampanjer

”Idag pratar man mycket om att unga engagerar sig mindre och mindre. Men det tror inte jag är sant. Istället för att det handlar om att man stöttar ett politiskt parti så har engagemanget förändrats. Nu engagerar man sig mer i sakfrågor, specifika ändamål, med en början och ett slut. Mycket av det har att göra med strukturerna, partipolitiken är långdragen. Det maler och maler och ingenting händer. Det var annorlunda förr och man måste anpassa sig efter det.” / Henrik Johansson, Inte rasist men

För att komma i mål är det fyra olika steg du ska ta dig igenom:

  1. Ha en idé, veta vart du vill komma.
  2. Ta reda på all kunskap som finns kring idén och leta efter likasinnade så att ett stödjande nätverk kan bildas.
  3. Ställ dig frågorna: Var finns fienden? Och vad har fienden för argument? Kan jag bemöta dem med kunskapen jag har eller behövs det mer kunskap? Den processen kan vara påfrestande men när du har ordentligt med kunskap går du ut i krig.
  4. I krig ska du alltid ha en eller två olika strategier och vara förberedd på det oväntade. Det blir aldrig som planerat. Det kan vara nya vänner, fiender eller ny kunskap

 

Skapa allianser

Se vilka fler som kan vara intresserade av de frågor du jobbar med. Man behöver inte vara överens om allt, men kanske finns det områden där det går att samarbeta. Det är jätteviktigt att inte bli isolerad.

Agera

Var inte rädd, du har allt att vinna. Även om allt inte händer på en gång så stärker en aktion många andra. Det leder till uppmuntran och inspiration.

Dokumentera

Det är bra att ha med sig en kamera eller videokamera vid aktionstillfällen. Dels för att det är kul att kunna sprida det och dels för att det brukar gå lugnare till när det finns en kamera på plats.

Ha kul

Anordna stödfester, festivaler och andra saker där alla kan vara med. Det är viktigt att alla känner att de kan bidra med något. Det går inte att bygga ett motstånd på att alla ska vara superaktivister.

Senast uppdaterad 22 september 2022
Tillbaka till toppen