Steg 4: Bjud in, gör motstånd och skapa alternativ

Ni har framfört era önskemål, men ingen förändring har skett. Då är det dags för handling. En manifestation, skicka ett pressmeddelande till de lokala medierna. Ha gjort upp planer för fortsättningen av kampanjen, som ni offentliggör under manifestationen. I många aktioner finns det risk att motparten uppfattar aktivisternas agerande som utpressning. Det är därför viktigt att tydliggöra att aktionerna inte är riktade mot t.ex. de butiksanställda eller personalen som individer.

Bjud in

Skicka ut inbjudningar till likasinnade. Ring runt till vänner. Utgå från de resurser och personer ni har.

Agera

Om inte manifestation, uppmärksamhet från medierna eller bojkott hjälper. Anordna en blockad. Dela ut information till de som kommer förbi. Be återigen att få ett möte med den ansvarige på plats, presentera då aktionsidéer som man skulle kunna fortsätta kampanjen med.

I fallet där en aktion gjordes mot en livsmedelsbutik som sålde porrtidningar:

  • Aktivt göra reklam för den mindre livsmedelsbutiken i området som inte sålde porrtidningar och uppmana folk att endast handla där.
  • Samla så många som möjligt som går in och lastar varor i kundvagnar. När varorna slagits in i kassaapparaten skulle aktivisterna ändra sig och säga att de inte ville köpa något. Genom att skapa långa köer skulle folk tröttna och gå någon annanstans.
  • Ta porrtidningarna och gömma dem på olika ställen i affären.
  • Ta porrtidningarna och lägga ut dem på olika platser i affären, bland till exempel frukostflingor och läskflaskor, tillsammans med ett informationsblad om porrindustrin.
  • Erbjuda sig att samla in pengar för att kompensera butiken för de uteblivna intäkterna om de upphör med försäljningen.

 

Det är viktigt att erbjuda sin motpart en väg ut ur konflikten. Uppmärksamma deras beslut på något positivt sätt. På så sätt ger man dem en möjlighet att ta ett nytt beslut utan att tappa ansiktet.

 

Hitta likheter

”Vi vill båda vad som är bäst för vårt område.” Aktivisterna försökte tänka: Hur kan vi och butiken arbeta tillsammans för att lösa detta? Aktioner har inget egenvärde. Om ni tror att motparten har en seriös vilja att samtala om frågan och är öppen för att lyssna till era argument är det bättre att satsa på samtal.

Skapa alternativ

Att stoppa dålig verksamhet är viktigt men aktivister bör inte nöja sig med att säga nej till verksamheter. De bör också arbeta för något, för sin samhällsvision.

Starta tjej- och killgrupper, håll föredrag på gymnasieskolor om hur relationen mellan kvinnor och män skulle kunna se ut. På olika sätt försöka arbeta för att ens framtidsvision om ett samhälle där människor behandlas med värdighet oavsett kön skulle komma närmare.

 

Senast uppdaterad 17 oktober 2018
Tillbaka till toppen