Säkerhet

1Password / LastPass

Ett sätt att försäkra dig om att du använder säkra lösenord är att använda en lösenordshanterare. 1Password och LastPass är två av marknadens mest rekommenderade och finns både till dator som smart phone så att du kan synka lösenorden mellan olika enheter.

Cryptpad

CryptPad är en samarbetsplattform likt Google Workspaces men byggt med säkerhet och integritet i åtanke. Tjänsten är gratis att använda och innehåller funktioner som att skapa skyddade dokument, presentationer och kalkylblad. CryptPad designades för att både möjliggöra samarbete och hålla data privat genom kryptering.

Ghostery

Företag samlar en oerhörd mängd data om dig när du surfar omkring på nätet. Flera webbläsare, som Chrome, har börjat implementera egna do-not-track- inställningar, men om du vill vara på säkra sidan så kan du installera Ghostery. Ghostery är ett tillägg till webbläsare och smart phones som visar dig alla tracking cookies som laddas med en sajt och ger dig möjligheten att blockera dessa cookies.

Protonmail

Att skicka e-post brukar liknas med att skicka ett vykort. I princip alla som får se vykortet kan läsa vad som står på det. Därför är det smart att skicka viktiga email krypterade. Det kan vara ekonomiska uppgifter, avtal eller annat som man inte vill dela med andra.

Ett enkelt sätt att skicka krypterade mail är att använda tjänsten Protonmail. Tjänsten är gratis, smidig att använda och gör det omöjligt för andra än just avsändaren och mottagaren att läsa innehållet i ett mail. Tjänsten finns som appar till IOS och Android samt till datorn som webmail.

Disconnect.me

Program som på ett användarvänligt sätt hjälper dig täcka över dina digitala spår och stoppa trackers.

Qubes OS

Qubes är ett operativsystem som delar upp din dator i olika delar och håller dem åtskilda, som att du har en dator för varje program du kör. På så sätt kan skadliga program inte komma åt helheten och ett säkerhetsproblem inte ska kunna påverka övriga program.

Tor

Tor är en anonymitetstjänst som låter dig kommunicera anonymt över internet. Tor står för ”The Onion Router” och är ett anonymiseringsverktyg som studsar trafiken via många datorer för att dölja dess ursprung. Enklaste sättet att använda den är ”Tor browser”, en webbläsare färdigkonfigurerad för Tor. Finns även som app till iPhone (”Onion Browser”) och Android (”Orbot: Proxy with Tor”).

Signal

Signal är lättanvänd app till både iOS eller Android som möjliggör krypterade telefonsamtal och sms.

Tails OS

Tails är ett operativsystem som du kan ha med dig på en usb-sticka och använda dig av för att undvika att lämna spår efter dig samt att surfa anonymt. Kan användas på exempelvis internetcaféer.

Senast uppdaterad 3 november 2022
Tillbaka till toppen