Politikerns bästa tips om hur du får en politiker att lyssna

Barbro Westerholm är en rutinerad politiker som även varit Generaldirektör för Socialstyrelsen. Här ger hon sina bästa tips om hur du får en politiker att lyssna.

 

Politiker ska känna igen sig

Det gäller att beskriva situationen så att politikern känner igen sig och inte blir rädd. Alla politiker är ju olika. Men det som berör mig mest är brev från enskilda människor där de beskriver sin situation. Det ska vara lätt att byta plats i tankarna och kunna säga till sig själv: Tänk om det var jag som satt eller stod där istället och hoppet står till en politiker.

Var tydlig

Politikerna har tusen bollar i luften så det gäller att vara både tydlig och sparsam med tiden. Om du vill ha ett personligt möte, förbered dig ordentligt. Fråga gärna hur mycket tid politikerna har på sig eftersom du vet att hon/han har mycket att göra. Säger du det får du dubbelt så mycket tid, åtminstone när det gäller mig. Då har vederbörande förståelse för min arbetssituation och jag struntar i något annat.

Välj rätt

De politiker som har varit lättast att få med på bandvagnen är de som inte varit beroende av sitt politiska uppdrag, utan har en yrkesbakgrund i botten. Många av de andra vill vara till lags och är rädda för att bli utstötta i sitt eget parti om de driver en kontroversiell fråga.

Bli inte förbannad

Om ett brev eller ett möte börjat med att: Ni politiker gör ingenting och ni har gjort någonting bra. Då får man lite rättshaveristkänsla och reagerar inte lika engagerat som om någon börjar med: Mitt problem ramlar hela tiden mellan två stolar, och sedan beskriver sin situation. Är inledningen negativ kan det slå bakut.

Senast uppdaterad 17 oktober 2018
Tillbaka till toppen