Dokumentation
Dokumentation är en aktionsform som används av såväl djurrättsaktivister som journalister för att exempelvis avslöja förhållanden som man vill ska bli uppmärksammade. Aktivister använder sig ibland av mobiler, filmkameror eller ljudinspelningar för att filma poliser på demonstrationer eller nynazister vid politiska sammandrabbningar.
Organisationen Djurrättsalliansen uppmärksammades stort i media för sin dokumentation av djurindustrin. I kampanjen ”Ett liv som gris” publicerades bilder och filmer från grisgårdar i Sverige och i kampanjen ”Sveket mot minkarna” filmades och fotograferades istället minkfarmer. Kampanjerna visade upp bilder av svårt vanskötta djur. På samma sätt fick dokumentationen som aktivistform stort medieutrymme när bloggaren Jesper Nilsson filmade två poliser som trakasserade honom vid en tunnelbanestation i Stockholm efter att han ifrågasatt hur poliserna hanterat en viss situation.
Lagligt att dokumentera – även i smyg
Att i hemlighet dokumentera något är inte i sig brottsligt så länge man själv håller i kameran. Man kan dock dömas för ofredande eller förtal om man smygfilmar och publicerar filmerna i syfte att exempelvis kränka någon. För att placera ut kameror krävs tillstånd. Att ta sig in på privat område, t.ex. en gård med djur, är olagligt. Även om aktivisterna inte bryter sig in på gården utan tar sig in på en olåst gård kan det bli frågan om olaga intrång.