Nybörjarguide till aktivism

Det är många som känner frustration över hur världen ser ut idag. Som känner att samhället inte går åt rätt håll och politikerna inte lyssnar på fakta. Som vill engagera sig – men inte vet hur. Det är till er som denna guide är till för. Att förhoppningsvis öppna upp dörren till engagemang och aktivism och hjälpa dig att ta första steget.

Var ska du börja?

Fundera över vilka frågor som du känner dig mest passionerad för

När det kommer till hur saker ser ut i världen idag, vad gör dig mest upprörd? Vad känner du starkast för? Är det djurens rätt? Klimatkrisen? Mänskliga rättigheter? Utbildning? Kanske är det något lokalt som händer i ditt närområde som att en skog planeras att huggas ner? Ofta bryr man sig starkt om flera saker, men att fokusera på det som spelar störst roll för dig personligen hjälper dig att komma igång.

Gör ett Venndiagram

Venndiagram över aktivism

Ett sätt hitta att ditt personliga engagemang är att rita upp ett Venndiagram med tre cirklar, som i exemplet ovan. Beskriv sedan för respektive cirkel:

A: Vad du själv älskar och mår bra av att göra
Här skriver du om t.ex. älskar att ha mycket vänner och folk omkring dig, om du gillar att vara kreativ, spela spel osv.

B: Vad du är bra på, vad du har för kunskaper och färdigheter
Här skriver du ifall du t.ex. är bra på att rita, kan bygga hemsidor, snickra eller är bra på prata med människor osv.

C: Vad världen behöver, var det behövs hjälp och fokus
Här skriver du de områden som du känner starkast för. Kanske är det klimatet? Eller HBTQ-frågor?

Där de tre cirklarna överlappar, där är just din personliga sweet spot för engagemang.

Följ nyheterna och på social media

Vad man än tycker om social media (Twitter, Facebook, Instagram, TikTok) är det de mest kraftfulla delningsverktygen som finns. Ägna en halvtimme åt att söka igenom social media med hjälp av de nyckelord som är relaterade till de frågor du är mest passionerad kring. Följ även aktivistgrupper på Facebook och Instagram. Det här kommer hjälpa dig att hålla dig à jour och komma i kontakt med likasinnade.

Tips: Kolla in vår lista på Organisationer

På vilket sätt ska du engagera dig?

Det finns många sätt att ”aktivista” och engagera sig på. Utifrån vilken hjärtefråga du har och vad du kom fram till med ditt Venndiagram så har du kanske en aning om vad det skulle kunna vara.

Här har vi gjort en lista på aktioner och delat upp dem i olika grupper av engagemangstyper.

Action

Det här nog vad många tänker på när de hör aktivism. Olika former av aktioner som kan vara väldigt fysiska och direkta, men också ibland riskabla rent juridiskt. För många är det ett sätt att få känna sig delaktig och kunna påverka genom att vara med på plats.

Exempel på Action: Sittaktioner, blockader, rädda skog, demonstrationer

Social

Andra vill engagera sig på plats men inte behöva riskera att polisanmälas eller hamna i medieljuset. Deras styrka och förkärlek kanske även är mer att vara social. En sådan form av engagemang kan vara att jobba som volontär för en organisation eller dela ut flyers.

Exempel på Social: Värvning, stå vid informationsbord, dela ut flyers, gå runt med namnlista

Nätaktivism

Att stå öga mot öga med polisen eller behöva prata med massa främlingar är verkligen inte för alla. Då finns den en form av engagemang som verkligen inte är att underskatta: nätaktivism.

Social media är verkligen världens mest kraftfulla delningsverktyg och kontaktnät. Använd det. Dela namnlistor, donationssidor eller faktabaserade artiklar. Om du har orken kan du starta en blogg, Youtube-kanal eller annat social media-konto dedikerat till din hjärtefråga.

Exempel på Nätaktivism: Starta och dela namnlistor, sprid information via social media, skriv debattartiklar

Donation

Att ha tiden att kunna sätta av för aktivism är inte alla förunnat. Då kan du visa ditt stöd genom att donera pengar eller bli månadsgivare. Ekonomiskt stöd är alltid otroligt tacksamt och kan göra enorm skillnad för en organisations arbete.

Exempel på Donation: Bli månadsgivare

Sätt igång idag!

Du väljer själv hur mycket du vill engagera dig och det finns många sätt att göra det på! Förhoppningsvis är Aktivistens handbok en hjälp på traven för dig att börja engagera dig. För du behövs!

Lästips

Klimatprata! har släppt guiden Klimaktivism & Ickevåld: Aktioner och organisering som innehåller mycket matnyttig information för nybörjare till aktivism.

Tillbaka till toppen