FAQ (Vanliga frågor om offentlighetsprincipen)
Fråga: Jag har hört att man måste vara 18 år för att begära ut en allmän handling, stämmer det?
Svar: Nej, det stämmer inte. Det finns ingen speciell åldersgräns. Däremot händer det att personer som jobbar på olika myndigheter är okunniga om hur offentlighetsprincipen fungerar.
Fråga: Vi ringde till Vägverket för att få tillgång till kartor och dokument som har med motorvägsbyggen att göra. Men i receptionen sa de att personen vi skulle prata med var på semester och att vi skulle återkomma om tre veckor. Vi har bråttom, måste vi vänta så länge?
Svar: Nej, absolut inte. Att någon är på semester eller att myndigheten har ”personalbrist” är inget hinder för att du ska få hjälp. Det går inte heller att hänvisa till speciella öppettider. Någon annan på myndigheten måste ”skyndsamt” hjälpa dig.
Fråga: Jag ville ha uppgifterna skickade med e-post eftersom det blir billigare. Men myndigheten vägrade, kan de göra det?
Svar: Ja, myndigheterna är inte skyldiga att lämna ut ”upptagning för automatisk databehandling i annan form än utskrift”. De kan, men behöver inte, lämna ut handlingar via e-post.
Fråga: Vi har jagat vårt kommunalråd under flera månader. Men han vägrar hela tiden att svara på våra frågor. Därför ville vi använda oss av offentlighetsprincipen och begärde ut hans planeringskalender. På så sätt kan vi dyka upp när han minst anar det och kräva svar. När vi var på kommunen vägrade de först att lämna ut kalendern, sedan krävde de att vi skulle identifiera oss. Måste vi berätta vilka vi är?
Svar: Nej, när det gäller offentliga handlingar har du rätt att vara anonym. Kommunalrådets kalender är en offentlig handling. Är det inte möjligt att ta en kopia av den ska ni i alla fall få se den och kan då själva anteckna vad som står där. När det gäller sekretessbelagda uppgifter får dock myndigheten fråga efter namn och syfte. Man behöver inte svara, men det kan öka chanserna att få ut önskat material.
Fråga: Jag var uppe på kulturnämnden och begärde ut en massa papper över vilka som fått bidrag under åren. Fick till svar att allting är på film. Sedan kom killen som jobbade där med en hel bunt mikrofilm och sa med ett hånflin: Det här är viktiga saker, kom tillbaka med dem om en halvtimme.
Svar: Det är bara att flina tillbaka och fråga: Var står apparaten som kan visa den här filmen och hur fungerar den? Myndigheten ska nämligen fixa lämplig ”presentationsterminal”, det vill säga dator, video och så vidare, där materialet kan visas. Om du inte vet hur apparaten fungerar ska de visa dig hur du ska gå tillväga för att kunna söka. När det gäller tidsbegränsning finns inga speciella bestämmelser. Du har rätt att söka tills du är klar.
Fråga: Jag har skrivit en massa brev till Veterinära Ansvarsnämnden och begärt att få ut en del allmänna handlingar. Men de svarar aldrig, vad ska jag göra?
Svar: Först, ring dem. Vägrar de att ta ditt telefonsamtal, besök dem. Kan du inte ta dig dit, skicka ett rekommenderat brev. Det kostar i dagsläget 35 kronor och uppåt beroende på hur mycket brevet väger. Om man så önskar kan mottagaren inte se vem brevet kommer ifrån. När de kvitterat ut brevet har du ett bevis på att din begäran kommit fram. De måste då ”skyndsamt” behandla ditt ärende. Rekommenderat brev skickar du från närmaste postombud.