Hur gör jag?

Tack till författarna till Motstånd för denna information

Även om du behärskar lagtexterna i sömnen kan en tjänsteman, om hon/han vill, sätta käppar i hjulet för dina planer. Det finns ingen färdig formel för hur du ska bete dig för att få ut det du vill. Bäst är att själv pröva sig fram till en metod som passar just dig. En enkel första övning kan vara att gå till kommunkansliet och be att få se dagens post. Dock finns det en del tips som de flesta faktaletare är överens om:

 1. Försök att vara så exakt som möjligt i din begäran
  Hos regeringskansliet kan du exempelvis fråga: ”Jag vill titta på all post som statsminister Göran Persson fick förra veckan”, på myndigheten kan du begära: ”Jag vill ha kopior på alla handlingar ni fått från Företaget AB”, och så vidare. Är din begäran exakt blir det lättare för myndigheten att hitta och du får oftast vad du vill ha mycket snabbare.
 2. Ta ett steg i taget
  Även om du planerar en undersökning som omfattar 150 personer behöver du inte begära ut allting på en gång. Börja istället med några av personerna och när du väl fått uppgifterna så kan du komma med din jätteladdning. På så sätt kan myndigheterna inte vifta bort din önskan med att det inte går, eftersom det gick utmärkt när det bara var några stycken.
 3. Har du möjlighet är det bäst att besöka myndigheten
  En del är vana och kan vara till stor hjälp. Andra är inte så vana och då är det bra att kunna reda ut problemen på plats. Har du inte möjlighet att ta dig till myndigheten, försök att skapa kontakt med någon tjänsteman som du sedan kan ringa eller skicka mejl till.
 4. Om du får ett nej, överklaga
  Om du får ett nej, begär skriftligt avslagsbeslut med motivering och anvisning för överklagande. Bestämmer du dig för att överklaga lämnar du in överklagandet hos den myndighet där du fick nej. I övrigt följer du det som står i anvisningen för överklagandet. Skulle myndigheten strunta i att skicka ärendet vidare för rättslig prövning kan du JO-anmäla dem.
Senast uppdaterad 31 oktober 2022
Tillbaka till toppen